Erről hallottunk - Testi és lelki változások kisiskolás és kamaszkorban

A Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében indult „Szülővé válás” sorozat legutóbbi alkalmán, 2013. április 16-án dr. Juhász Zsuzsanna, gyermekorvos tartott előadást: Testi és lelki változások kisiskolás és kamaszkorban – A másik nem iránti érdeklődés címmel. A doktornő nagy részletességgel beszélt a kisiskolás- és serdülőkorban bekövetkező testi és lelki változásokról.

A serdülőkor jellemzői az intenzív testi növekedés, az érzelmi fejlődés, a kognitív és a szociális fejlődés. Az érzelmi és pszichés változások leggyakrabban a csapongó figyelmen, a megnövekedett öntudaton, a hangulatváltozásokon és a testi változások miatt bekövetkező önértékelési zavarokon látszanak. A serdülő a bekövetkező változások miatt minden területen krízist él át. A kamaszkorban válik stabillá a nemi identitás is.

A kamasz fiatal szellemi és etikai érettsége nem tart lépést a felgyorsult testi fejlődésével. Ezért is beszélhetünk erről a korszakról, mintegy átmeneti időszakról a gyermek- és a felnőttkor között, melynek során a nemi hormonok elkezdik működésüket, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek, párhuzamosan jelentős pszichés változások következnek be.

A fiatal identitása alakul ki ebben az időszakban, amelynek során különböző táplálkozási problémák (anorexia, bulimia, túlevés, hányás) és deviáns viselkedési formák is jelentkezhetnek. A kamasz gyakran azért is vitatkozik, lázad, mert már önálló véleménye van, a felnőttektől pedig különbözni szeretne és önmagát keresi. A kortársak hatása felerősödik ebben az életszakaszban, ezért is fontos tudni a szülőnek, hogy gyermeke kikkel barátkozik, kikkel tölti a szabadidejét.
Ebben az életkorban a jövőre vonatkozó hosszú távú döntések (pl.: pályaválasztás) meghozatalára is sor kerül. A fiatal ellentmondásos érzések közepette válik le szüleiről és elszakad a gyermekkorától. Ezzel azonban még nem lép át a felnőttkorba. A kamasz problémamegoldó képessége is éretlen még, de már vannak „felnőttes” megoldásai. Fontos, hogy a szülő ne kezdje azonnal kritizálni a serdülő véleményét, hanem hallgassa meg és legyen elérhető a gyermeke számára.

 

Horváth-Dimény Katalin
családgondozó