Család és gyermekjóléti szolgáltatás

A gyermekjóléti szolgálat és a családsegítés 2016 január 01-től egy szolgáltatásként működik.

Gyermekjóléti szolgálat

A gyermekjoleti szolgaltatas olyan, a gyermek erdekeit vedo specialis szemelyes szocialis szolgaltatas, amely a szocialis munka modszereinek es eszkozeinek felhasznalasaval szolgalja a gyermek testi es lelki egeszsegenek, csaladban torteno nevelkedesenek elosegiteset, a gyermek veszelyeztetettsegenek megelozeset, a kialakult veszelyeztetettseg megszunteteset, illetve a csaladjabol kiemelt gyermek visszahelyezeset.

A gyermekjoleti szolgalatot a Biatorbagyi Csaladsegito es Gyermekjoleti Szolgalat latja el a varosban, jelenleg 2 fo csaladgondozoval. A gyermekek egeszseges fejlodeseert a szolgalatnal mukodik pszichologiai tanacsadas is, amit hetente egy alkalommal vehetnek igenybe a raszorulo gyermekek, illetve szuleik.

Rendezunk kezmuves foglalkozasokat, mediaciot inditottunk a csaladban jelentkezo konfliktusok rendezesere, adomanyokat kozvetitunk. Az ifjusaggal valo torodes es programszolgaltatas az Ifjusagi Informacios Pont kereteben zajlik.

Csaladsegites

A csaladsegites a szocialis, mentalhigienes problemak, illetve egyeb krizishelyzetek miatt segitsegre szorulo szemelyek, csaladok szamara az ilyen helyzethez vezeto okok megelozese, a krizishelyzet megszuntetese, valamint az eletvezetesi kepesseg megorzese celjabol nyujtott szolgaltatas.
A telepules a csaladok segitese erdekeben veszelyeztetettseget es krizishelyzetet eszlelo jelzorendszert mukodtet. A jegyzo, tovabba a szocialis, egeszsegugyi szolgaltato intezmeny, valamint a gyermekjoleti szolgalat, a partfogoi felugyeloi es a jogi segitsegnyujtoi szolgalat jelzi, a tarsadalmi szervezetek, egyhazak es maganszemelyek jelezhetik a csaladsegitest nyujto szolgaltatonak, intezmenynek, ha segitsegre szorulo csaladrol, szemelyrol szereznek tudomast.
Intezmenyunk felterkepezi az ellatasi teruleten elo szocialis es mentalhigienes problemakkal kuzdo csaladok, szemelyek koret, es szemelyesen felkeresve tajekoztatja oket a csaladsegites celjarol, tartalmarol.
A csaladsegites kereteben biztositani kell:
 • a szocialis, eletvezetesi es mentalhigienes tanacsadast,
 • az anyagi nehezsegekkel kuzdok szamara a penzbeli, termeszetbeni ellatasokhoz, tovabba a szocialis szolgaltatasokhoz valo hozzajutas megszervezeset,
 • a csaladgondozast, igy a csaladban jelentkezo mukodesi zavarok, illetve konfliktusok megoldasanak elosegiteset,
 • kozossegfejleszto, valamint egyeni es csoportos programok szervezeset,
 • a tartos munkanelkuliek, a fiatal munkanelkuliek, az adossagterhekkel es lakhatasi problemakkal kuzdok, a fogyatekossaggal elok, a kronikus betegek, a szenvedelybetegek, a pszichiatriai betegek, a kabitoszer-problemaval kuzdok, illetve egyeb szocialisan raszorult szemelyek es csaladtagjaik reszere tanacsadas nyujtasat,
 • a csaladokon beluli kapcsolaterositest szolgalo kozossegepito, csaladterapias, konfliktuskezelo mediacios programokat es szolgaltatasokat, valamint a nehez elethelyzetben elo csaladokat segito szolgaltatasokat.
A szolgaltatas alkalmas arra, hogy a tarsadalmi valtozasok kozepette az egyen es a kozosseg tamaszt talaljon egymasban, szakembereket lehessen a felmerulo problemak megoldasara mozgositani.

Elérhetőség

Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

2051 Biatorbágy, Mester utca 2.
Tel.: 06-23/ 534-590
06-30/ 337 47 78
06-30/ 337 47 79
E-mail: csaladsegito@biatorbagy.hu

Kézikönyvek

függőség

 • Demetrovics Zsolt: A droghasználat funkciói
 • Németh Attila: Addikciók

párkapcsolat

 • Eric Berne: Emberi játszmák
 • Erich Fromm: A szeretet művészete
 • Ranschburg Jenő: A nő és a férfi
 • Susan Forward: Mérgező szülők: hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségüktől, és nyerjük vissza életünket?

rendellenességek

 • Ranschburg Jenő: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban

nevelés

 • Mérei Ferenc, V. Binet Ágnes: Gyermeklélektan
 • Michael Cole: Fejlődéslélektan
 • Ranschburg Jenő: Félelem, harag, agresszió

Területileg illetékes jogi képviselő

Gyermekjogi képviselő

Berze Mariann
Munkaidőben elérhető telefonszáma:
06/20/489- 9565
 

Ellátottjogi képviselő

Forgács Béla
Munkaidőben elérhető telefonszáma:
06/20/489-9529