Pszichológiai tanácsadás

A Gyermekjóléti Szolgálat keretein belül működő pszichológiai tanácsadás és konzultáció olyan kiegészítő szolgáltatás, amely elsősorban a gyermekellátás (óvodai, iskolai pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek) jelzőrendszere által közvetített esetekben, tehát általában valamely javaslat nyomán érhető el a kliensek számára.

Természetesen azonban nemcsak javaslatra kereshető fel, hanem spontán igénnyel is. A Családsegítő Központ által foglalkoztatott pszichológushoz nemcsak a már gyermekvédelmi alapellátásba vagy védelembe vett ügyfél fordulhat, hanem bárki – legyen az gyermek, szülő, pedagógus, család -, aki tanácsot kérne, mert problémájára pszichológiai választ szeretne kérni

Egy-egy klienssel vagy családdal való segítő kapcsolat általában néhány alkalmas konzultációsorozatot jelent. Ez a segítő kapcsolat sohasem jelent pszichoterápiát. Előfordul azonban, hogy szükség van hosszabb távú, akár egy-két éves szakmai gondozásra is, ha ezt a probléma súlyossága (például egy elhúzódó gyász vagy más, súlyos krízisfolyamat) megkívánja.

Mindenfajta esetben alapvetően fontos, hogy a pszichológus csak akkor tud segíteni, ha ügyfele saját maga is motivált arra, hogy közösen megoldást találjanak a problémára.

Amennyiben szükséges, a pszichológus további diagnosztikus vizsgálatokat javasolhat, és a megfelelő intézményekbe közvetítheti ügyfeleit, hogy problémájukkal a legmegfelelőbb ellátásban részesülhessenek.

Az intézményben dolgozó pszichológus heti egy délutánon rendel, előjegyzés szerint fogadja klienseit, térítésmentes szolgáltatást nyújt.

Érdeklődni személyesen, vagy a Családsegítő Szolgálat telefonszámain lehet.